Foundation for begyndere

De fleste af os kan nok godt huske vores første foundation. Den var måske alt for mørk – eller også var den alt for lys. Vil du undgå den slags fejlkøb i fremtiden? Så læs med her, hvor vi guider dig til køb af foundation.

De fleste af os kan nok godt huske vores første foundation. Den var måske alt for mørk – eller også var den alt for lys. Vil du undgå den slags fejlkøb i fremtiden? Så læs med her, hvor vi guider dig til køb af foundation.

Din første foundation blev måske købt sammen med veninderne på shopping. Måske arvede du den fra din storesøster, som bare har en helt anden hudtone end dig. Eller måske stod du selv i butikken og tænkte, “fedt, det skal være den” – og når du så kom hjem, var den bare helt forkert. Og det er bestemt ikke kønt, når din foundation bare er helt forkert til dig.

Men der findes så mange at vælge mellem, tænker du måske. Og ja, det er korrekt – foundations findes i mange forskellige varianter. Men hvis du tager udgangspunkt i 3 ting, når du skal vælge din foundation, går du ikke helt galt i byen – dækkeevne, finish og farve.


Dækkeevne

Dækkeevne beskriver, hvor effektivt din foundation dækker. Du kan dele dækkeevnen ind i let, medium og fuld.

En let dækkeevne udjævner hudtonen en smule og ser super naturlig ud på huden. Let rødme, pigmentering og eventuelle urenheder vil stadigvæk kunne ses med en let foundation, men du vil opleve, at din hud bliver mere ensartet, samtidig med at du bevarer dit naturlige udseende.

En foundation med en medium dækkeevne kan blandet dække rødme, urenheder, pigmenter – men ikke større hudproblemer såsom bumser. Her skal du op og have fuld dækning. Med en medium dækning vil du opleve, at din hud ser langt mere ”perfekt” ud.

En fuld dækning går ind og dækker ALT. Den kan altså skjule alt fra rødme og bumser til ar og svær hyperpigmentering m.m. Fuld dækning giver et meget ensartet og perfekt resultat.


Finish 

Finish er det næste, du skal overveje. Ligesom med dækkeevne findes der flere forskellige finishes at vælge mellem. Her skal du igen tage stilling til, hvad du gerne vil opnå af finish. Man kan dele finish ind i glød, satin og mat.

Ved glød får hudens overflade en “skinnende” effekt, der efterligner en velfugtet hud, der fremstår sund og frisk. Satin minder mest om en naturlig overflade, mens et mat finish matterer huden og sørger for, at den ikke skinner i løbet af dagen. Du vil typisk vælge et satin finish, hvis du har en hud, der skinner i løbet af dagen.

Farve

Farven er det ultimative vigtigste – for hvem kan lide kanter i deres foundation? 

En foundation skal bruges i hele ansigtet, og derfor er det vigtigt at vælge den helt rigtige farve. Du vil typisk skulle have én farve om sommeren og en anden farve om vinteren. I overgangen mellem vinter og sommer og sommer og vinter kan du eventuelt blande de to farver, du har. Når du skal finde din nuance, er der to ting at tage højde for: farve og undertone.

Farve

Farve er, hvor lys eller mørk du er i huden. Du skal arbejde ud fra at ramme en farve, som ligner din hud. Men du skal også have din huds undertone med, når du skal vælge farve. 

Undertone

Selvom du vælger en foundation, som passer til din huds farve, er det ikke sikkert, den ser helt rigtig ud på huden, når den kommer på. Så er det fordi, din undertone ikke er korrekt. 


Sådan finder du din hudtone

Du vil måske opleve, at din foundation pludselig ser orange, lyserød eller ferskenfarvet ud på din hud – uden den egentlig er for mørk eller for lys. Så bør du måske overveje, om den passer til din hudtone. For at afgøre hvilken undertone du har, skal du overveje, om du har en varm, kold eller neutral hudtone.

  • En varm hudtone har en overvægt af gul i sig. 
  • En kolde hudtone har overvægt af rødlige eller rosa nuancer i sig.
  • En neutral hudtone falder midt imellem. 

Ved at vælge en foundation, der både passer i farve og undertone, vil du opnå, at din foundation nærmest bliver usynlig og ser meget naturlig ud.

Et lille tip: Husk altid at påføre din foundation med den rette makeupbørste – så får du et resultat til et 12-tal. Med den rette børste får du nemlig nemmere ved at arbejde dit produkt ind i huden og i alle hjørner og kroge – for eksempel omkring næse, hårkanten osv.